30.08.2017

 

raps

Регуляція росту озимого ріпаку восени – необхідність для надійної переземівлі.

 

Ранні посіви вже досягли фази першої рострегуляції. Доцільно комбінувати внесення рострегуляторів з борними добривами, і по необхідності з грамініцидами.

У фазу розвитку ріпаку 3-4 листка необхідно внести 0,6л/га фунгіциду з д.р. тебуконазол 250 г/л в баковій суміші з борним добривом на основі боретаноламіну  0,5л/га (11 %-й водорозчинний бор, 150 г/л)

Друге внесення рострегулятора потрібно виконати у фазу розвитку ріпаку 6-8 листка в нормі 1-1,2л/га (д.р. тебуконазол 250 г/л) в баковій суміші з борним добривом на основі боретаноламіну  1-1,5л/га (11 %-й водорозчинний бор (150 г/л B)).

По необхідності в бакову суміш можна добавляти грамініцид, але не з д.р. клетодим.

Також внесення рострегуляторів можна комбінувати з інсектицидними обробками.

Важливим являється постійний контроль висоти точки росту. Якщо досягається критична висота 1см, необхідно обов’язково ще раз обробити рострегулятором.

Норма внесення рострегуляторів залежить від кількості листків (фунгіцид з д.р. тебуконазол 250 г/л – 150г/листок).

Ранні посіви краще формують кореневу систему, тому потребують більше бору для уникнення дублистості.

Джерело: НПЦ Лембке


19.08.2017

пшениця

кор_гнилі

злак_муха

11

ПІДГОТОВКА НАСІННЯ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ ДО СІВБИ

 Важливою умовою одержання високих урожаїв озимої пшениці є використання для сівби високоякісного насіння. Відомо, що сівба добре підготовленим високоякісним насінням забезпечує приріст урожаю 15-20% і більше. Для одержання дружних рівномірних сходів потрібно насіння з масою 1 тис. насінин не менше 40-50 г та зі схожістю не менше 87%.

Негативно впливає на якість насіння його травмування збиральною і зерноочисною технікою. Травмоване насіння не тільки втрачає схожість, а й сильно вражається хворобами. Фізіологічно ослаблені рослини є добрим субстратом для кореневих гнилей та пліснявих грибів.

Патогенна мікрофлора налічує десятки видів збудників хвороб, серед яких найнебезпечнішими є тверда і летюча сажки, снігова пліснява, гельмінтоспоріозна і фузаріозна кореневі гнилі, плямистості тощо. Вони не можуть контролюватися лише обробками листя, тому що висіяне насіння вже інфіковане. Є тільки один шлях для захисту від цих хвороб – це якісна обробка насіння протруйниками.

Одним із найкращих протруйників є Оріус™ Універсал від компанії ADAMA. Він містить дві діючі речовини: тебуконазол – 15 г/л та прохлораз – 60г/л. Поєднання цих діючих речовин з системною і контактною дією забезпечує локальну дезінфекцію грунту та захист насіння і сходів культури від ураження збудниками хвороб.

Особливою цінністю цього протруйника є його висока біологічна ефективність проти кореневих та прикореневих гнилей. Захищає від гельмінтоспоріозної, церкоспорельозної (ламкість стебел), фузаріозної та офіобольозної кореневих гнилей. Повністю захищає від усіх видів сажки, має надійний захист від снігової плісняви та пліснявіння насіння.

Для захисту від негативного впливу шкідників на початкових фазах росту, таких як: хлібний турун, хлібні жуки, підгризаючі совки, дротяники, злакові мухи, попелиці та інш., доцільно використати при протруюванні насіння інсектицидний протруйник Сідопрід™ контактно-системної дії (д.р. імідаклоприд 600г/л). Це запобігає заселенню рослин шкідниками, захищає від поширення вірусних хвороб, значно підсилює імунні функції рослин.

Одночасно з протруєнням насіння рекомендується застосовувати мікроелементи на основі халатів EDTA «VALAGRO EDTA MIX 5 SG» та біостимулятор розвитку кореневої системи рослин «RADIFARM» виробництва італійської компанії VALAGRO. Вони  сприяють кращому розвитку кореневої системи, стимулюють схожість і енергію проростання насіння, розвиток кореневої системи, підвищують стійкість до хвороб і несприятливих погодніх умов на початкових фазах росту, забезпечують більш ранній старт вегетаційного циклу, сприяють рівномірному розвитку рослин, стимулюють ріст бічних коренів. RADIFARM стимулює вироблення гормонів, відповідальних за ріст кореневої системи.

Рекомендована норма застосування препаратів на 1т насіння:

Норма витрати робочої рідини – 10л/т.


06.03.2017

РАННІЙ ЗАХИСТ ПОСІВІВ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

Під час відновлення весняної вегетації, поряд з моніторингом розвитку та поширення борошнистої роси і септоріозу, особливу увагу треба приділити обліку ураження посівів озимих зернових сніговою пліснявою (Microdochiumnivale). Адже підвищена вологість і температура ґрунту на рівні – 2.. 0 градусів Цельсія впродовж зимового періоду, а також високий вміст CO2 (результат активного дихання посівів озимої пшениці) є оптимальними умовами для розвитку цього гриба. В результаті ураження сніговою пліснявою на ранніх стадіях вегетації конусу наростання відбувається значне зрідження посівів. В подальшому гриб може уражувати листки та колосся, що зменшує активність фотосинтезу, обумовлює  щуплість насіння та недобір урожаю. Одним з способів профілактики та запобігання поширенню снігової плісняви є передпосівна обробка насіння протруйником, а також своєчасне внесення азотних добрив навесні.

Внесенню азотних добрив потрібно приділити особливу увагу, адже їх застосування дає можливість не тільки запобігти розповсюдженню снігової плісняви, а й покращити ситуацію з густотою рослин у зріджених посівах. Оптимальним часом внесення азотних добрив є підживлення по мерзлоталому ґрунту. Однак значна товщина снігового покриву, швидке танення снігу, незамерзлий ґрунт, тощо – стають на заваді проведення цього агротехнічного заходу. В зв’язку з цим перше підживлення посівів озимої пшениці можна проводити при настанні «фізичної стиглості» ґрунту при першій можливості виходу в поле. Таке внесення азотних добрив дасть можливість стимулювати весняне кущення у посівів пізніх строків сівби, які входили в зиму у стадії «шильце» – трьох листочків (ВВСН 9-13), а також уникнути редукування бічних пагонів у посівах, які були висіяні в оптимальні строки і вийшли з зими в фазі кінець кущення (ВВСН 28-29). Під час відновлення вегетації озимої пшениці азотні добрива необхідно вносити в нітратній формі, яка відразу засвоюється рослинами (КАС-32, вапнякова селітра, аміачна селітра), норма внесення при цьому має становити 60-90 кг. д.р./га. Проте не варто забувати, що незбалансоване внесення азотних добрив може сприяти більш інтенсивному ураженню рослин хворобами, зокрема борошнистою росою.

Починаючи з фази кущення (ВВСН – 25-29), а на пізніх посівах з високим інфекційним фоном – і раніше (ВВСН – 21-23), для боротьби з борошнистою росою, септоріозом листя, іржею та іншими плямистостями, посіви необхідно оприскувати фунгіцидами. Для захисту зернових культур доцільно використати системний фунгіцид з двома діючими речовинами хімічних груп триазоли і імідазоли Бампер Супер ™, з нормою витрати 0,8 – 1,2 л / га. Посіви, що в осінній період вегетації мали високий рівень ураженості борошнистою росою та септоріозом листя, необхідно оприскати відразу з настанням активної вегетації та відростанням надземної маси баковою сумішшю фунгіцидів Бампер  Супер ™ (0,8 л / га) і Ліндер ® (0,5 л / га).

Таке поєднання забезпечить надійний захист від широкого спектру хвороб навіть за температури повітря від + 5… + 10 С.

Не чекайте на появу візуальних симптомів хвороб на листі культури. Це завершальний цикл розвитку збудників хвороб перед наступним перезарядженням. Шкода рослинам вже завдана! Застосовуйте фунгіциди профілактично! Не дайте можливості збудникам хвороб уразити здорові рослини!

Сільськогосподарським товаровиробникам, які претендують на отримання урожайності озимої пшениці понад 50 ц/га з високою якістю зерна, не потрібно забувати про використання регулятору росту рослин Цикоган ™. Адже, щоб досягти такого рівня урожайності аграріям доводиться вносити значну кількість мінеральних добрив, зокрема азотних. Це за сприятливих умов вологозабезпечення, які спостерігаються в поточному році, сприяє формуванню значної кількості бічних пагонів та видовженню соломини по мірі росту, а,  отже, зростає ризик вилягання рослин під час наливу зерна. В зв’язку з цим, на посівах озимої пшениці з густотою рослин 350-380 шт./м2 і кількістю продуктивних стебел 650-750 шт/м2 рекомендується одноразове внесення морфорегулятору Цикоган ™ у період кущення – початок виходу в трубку (ВВСН – 25-31) з нормою витрати 1, 5 л/га.

На зріджених посівах, де густота рослин не перевищує 200-250 шт/м2 і продуктивних стебел значно менше ніж 500 шт/м2, а також на посівах пізніх строків сівби, де було відсутнє осіннє кущення, рекомендується дробне (дворазове) внесення Цикоган ™. Першу обробку морфорегулятором потрібно проводити у фазі початок кущення (ВВСН-21-22) з нормою витрати 0,7 л/га. За такого внесення Цикоган ™ стримує розвиток головного пагону, сприяє відтоку пластичних речовин до вузла кущення та кореня, що збільшує закладку бічних пагонів (коефіцієнт кущення) та стимулює розвиток вторинної кореневої системи. Друге внесення регулятору росту потрібно здійснювати у період кінець кущення – початок виходу в трубку (ВВСН 29-31) з нормою витрати 0,8 л/га. Цей захід сприяє укороченню міжвузль, зменшує транспортний шлях води та поживних речовин від кореня до листків і колоса та навпаки, збільшує площу прапорцевого і підпрапорцевого листків, покращує освітленість посівів, а також підвищує механічну стійкість стебла до вилягання.

Цикоган ™ можна поєднувати у баковій суміші з фунгіцидами, інсектицидами та гербіцидами.

За необхідності у разі формування загущеного продуктивного стеблостою з високим потенційним врожаєм (понад 80 ц/га) економічно доцільним буде планування додаткового застосування регулятору росту Кальма ™ у період формування 2 міжвузля – поява язичка прапорцевого листка (ВВСН – 32-39) з нормою витрати 0, 6 л/га. З метою зміцнення основи колосу та верхньої частини соломини.

Під час відновлення весняної вегетації не слід забувати про захист посівів озимої пшениці від бур’янів, адже саме вони створюють конкуренцію культурним рослинам за фактори життя (воду, поживні речовини, світло) і найбільш суттєво знижують рівень урожайності та погіршують якісні показники зерна. З проблемою контролю бур’янів аграрії стикаються відразу після звільнення поля з під снігу. Для знищення однорічних і багаторічних дводольних бур’янів на весні слід використовувати ефективний гербіцид Триггер ® з нормою витрати 25 – 35 гр / га. Препарат застосовують до появи прапорцевого листка (ВВСН – 37) при середньодобовій температурі від + 5 С і вище. Для збереження ефективної гербіцидної дії рекомендується використовувати Триггер ® з додаванням ПАР на спиртовій основі.

Комплексний ранній захист посівів від хвороб, бур’янів та застосування регуляторів росту дозволить отримати здорові посіви з  високим потенціалом врожайності.


03.03.2017

ДОГЛЯД ЗА ПОСІВАМИ ОЗИМОГО РІПАКУ ПІСЛЯ ВИХОДУ З ЗИМИ

У 2017 році не спостерігається пошкодження точки росту рослин, але після перезимівлі на деяких рослинах ріпаку можна побачити інфікування сірою і білою гнилями, тифульозом і бактеріозом. Це яскраво проявляється на розвинених рослинах, де росторегуляція була недостатньою, або посіви були надто загущені. Також у зоні ризику поля з великою кількістю не прибраних рослинних залишків культури-попередника і сильним відмиранням листків ріпаку. Обмежити поширення хвороб і поліпшити регенерацію можна  застосовуючи препарат Дерозал.

 

Особливості застосування препарату Дерозал (д.р. карбендазим 500 г/л).

Застосування препаратів групи азолів (Фолікур, КАРАМБА Турбо) при зараженні сірою гниллю не рекомендується, оскільки вони діють тільки у верхніх частинах рослин. Дія Дерозалу поширюється також на корінь і володіє швидким стоп-ефектом. Препарат ефективний проти тифульозу (Typhula gyrans), білої гнилі (Sclerotinia sclerotiorum) кореневої шийки, підсушує некрози на рослинах і блокує поширення сірої гнилі (Botrytis cinereа). Обробку слід проводити при першій можливості входу техніки в поле при температурі понад 5° C з великою нормою внесення робочого розчину (200 л/га), при високому тиску (4 бари) і додаванням борних добрив (Бороплюс).

 

Невеликі рослини (3 – 5 листів) Дерозал 0,8 л/га + Бороплюс 0,5 л/га обробку проводити при t> + 5⁰ C

Великі рослини (5 – 8 листів) Дерозал 1,0 л/га + Бороплюс 0,7 л/га обробку проводити при t> + 5⁰ C

 

Рослини з дуплистістю кореневої шийки доцільно обробити підвищеною нормою мікродобрива Бороплюс, 0,75 л/га х 2 рази (невеликі рослини) або 1,0 л/га х 2 рази (великі рослини), в комбінації з фунгіцидом.

 

У разі несвоєчасної обробки Дерозалом гниль з опалого листя переходить на стебло, тому потрібна рання обробка при температурі понад + 5° С і саме по точці зростання! Не очікуйте на формування нового листя.

 

Джерело: НПЦ Лембке.


28.02.2017

ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ НА ПОСІВИ ОЗИМОГО РІПАКУ ВЗИМКУ-НАВЕСНІ 2017 РОКУ

2016 рік був високоврожайним для основних попередників озимого ріпаку – пшениці і ячменю. А це означає, що з урожаєм було винесено значну кількість поживних речовин, особливо азоту. Низькі температури восени 2016 р. гнітили процес мінералізації рослинних залишків попередника. Посіви ріпаку в південній частині лісостепу і на півдні України практично повністю втратили листову масу для регенерації, якій також потрібен азот. Це означає, що у цьому році буде підвищена потреба ріпаку в азоті, особливо на посівах, у яких слабкіше розвинений корінь. З огляду на стабільно високу ціну на ріпак, економічно вигідно збільшити норму внесення азоту на ріпак.

Внесення азотних добрив – КОЛИ?

Озимий ріпак починає регенерувати після зимового спокою вже при температурі ґрунту 2-3° С. За дуже короткий період, з початку вегетації до кінця цвітіння, йому необхідно засвоїти більше 80% всього азоту, тому і необхідно внести азотні добрива в ранні терміни і в повному обсязі. Крім того, внаслідок посушливої погоди в березні-квітні в останні роки відзначалося зниження ефекту від добрив внаслідок пересихання верхнього шару ґрунту, в якому вони перебували. З цього випливає, що азотні добрива повинні бути внесені якомога раніше!

На горбистих ґрунтах повну дозу внесення необхідно розділити на 2 частини в співвідношенні 60:40 для уникнення вимивання азоту з ґрунту. Що стосується черговості, то спочатку необхідно підгодувати слабкі посіви і посіви з сильними втратами листового апарату.

Внесення азотних добрив – СКІЛЬКИ?

Для утворення 1 центнера врожаю насіння ріпаку вимагає 6,5 кг д.р. азоту. При формуванні врожаю на рівні 40 ц/га винос становить, відповідно, 260 кг/га N. При цьому 130 – 150 кг N на 1 га в д.р. необхідно внести при своєчасній підгодівлі в кінці зими – початку весни. В останні роки погодні умови переконують про необхідність внесення першої азотної підгодівлі вже в кінці зими, навіть при наявності невеликого покриву (на рівних полях). Це викликано тим, що останнім часом «зловити» мерзлоталу фазу ґрунту досить складно особливо у центральних і східних регіонах України.

Потенціал озимого ріпаку, як і інших озимих культур, закладається з осені. Тому норма внесення добрив під запланований урожай залежить від розвитку посівів перед входом в зиму – як з позиції поглиненого азоту з осені, так і з можливості формувати той чи інший рівень врожаю.

Переваги і коротка інструкція по внесенню КАС:


KAC гарантує кращу дію ніж селітра, особливо при посушливих умовах навесні. Вносити КАС необхідно у той же час, що і селітру. КАС може вноситися в чистому вигляді при низькому тиску крупнокрапельними форсунками з 5-7 отворами на сухе листя – до 400 кг/га без розчинення водою. Перше внесення може проводитися по мерзлоталому грунті (без снігу), якщо на листках немає інею та паморозі, і морози починають спадати. Для цього підходять всі сучасні обприскувачі, які мають стійкі до корозії насоси і штанги. З водним розчином КАС (1: 3) можливо комбінувати фунгіциди та інсектициди (звертайте увагу на рекомендації виробників ЗЗР). Застосування в цвітіння водного розчину, що містить 20-30 л/га КАС в суміші з водою (1: 5) дає прибавку 2-3 ц/га насіння.

Чому внесення сірчаних добрив має велике значення?

При насиченні сівозміни ріпаком, соняшником, соєю, особливо на легких ґрунтах з низьким рівнем гумусу, обов’язково необхідно вносити сірковмісні добрива. Сірка бере участь у метаболізмі рослин, підсилює їх ріст і розвиток, фотосинтез, дихання, підвищує ефективність використання азотних добрив.

Потреба в сірці (S), становить близько 30-40 кг/га. За технологією вирощування – основні кількості сірки (S) повинні вноситися з першої підгодівлею азотом (напр. у вигляді сульфату амонію). Інтенсивне її засвоєння починається з фази початку стеблування і закінчується через тиждень після цвітіння.

Нестача сірки (S) провокує зупинку росту і розвитку, знижується кількість насіння у стручкові. Знижується стійкість до хвороб, посухи, перепадів температур, порушується засвоюваність азоту ріпаком. При гострій нестачі сірки рекомендується повторне внесення сірковмісних добрив (водорозчинного сульфат магнію, сульфат калію та інш.), з метою забезпечення від 1,0 кг до 4,0 кг сірки. Загальну потребу в сірці неможливо забезпечити за допомогою тільки листкового підживлення.

Джерело: НПЦ Лембке.


06.02.2017

ЗЗОВНІ СХОЖИЙ НА СЛИВУ, А ВСЕРЕДИНІ НАЧЕ АБРИКОС

Плуот – це дивовижний фрукт, який був виведений завдяки схрещуванню сливий абрикоса, а свою назву отримав із з’єднання двох англійських слів: plum (слива) + apricot (абрикос), причому така послідовність невипадкова, адже плуот набагато ближче до сливи, аніж до абрикосу.

Цей фрукт результат роботи біолога Флойда Зайгера, відомого своїми науковими роботами в сфері генетики фруктів. Плуот був виведений в 1989 році у розпліднику DaveWilsonNursery (штат Каліфорнія). На сьогоднішній день в світі налічується близько 16сортів цього дива:

Flavorosa: дуже солодкий, середнього розміру, темно-пурпурний фрукт з червоною м’якоттю, ранньостиглий;

FlavorRoyal: дуже солодкий, середнього розміру, темно-пурпурний з темно-червоною м’якоттю, ранньостиглий;

EagleEgg: дуже солодкий, середнього розміру, темно червоний колір з темно-червоною м’якоттю, ранній середньостиглий;

Amigo: трояндово-сливовий аромат з домішкою аромату ягід, червоного кольору і жовтою м’якоттю, ранньосередньої стиглості;

TropicalPlumana: солодкий аромат тропічних фруктів, середнього розміру, червоний на зеленувато-жовтому тлі з жовтою м’якоттю, ранньосередньої стиглості;

CrimsonSweet: солодкий аромат, середнього розміру, темно-червона шкіра з блідо-рожевою м’якоттю, середньостиглий;

DappleJack: середній розмір, з червонуватою шкірою, червона соковита м’якоть, пізньосередньостиглий;

SweetTreat: надсолодкий з домішкою аромату винограду Томпсон, зелено-золота шкіра з жовтою соковитою м’якоттю, пізньосередньостиглий;

FlavorQueen: від середнього до великого розміру, дуже соковита м’якоть, дуже солодкий, золотисто-жовтий, коли повністю зрілий, пізньостиглий;

DappleDandy: великі плоди, шкіра червоного кольору із блідо-зеленими плямами, червона або рожева соковита м’якоть, пізньостиглий;

FlavorGrenade: великі плоди, довгасті з червоним рум’янцем на зеленому тлі, має свіжий ананасовий і соковито-яблучний аромат, пізньостиглий;

SummerPunch: середні та великі плоди, дуже соковита м’якоть, дуже солодкий з напівтонами ягоди і дині, пізньостиглий;

TropicalSunrise: колір шкіри від жовтого до помаранчевого з червоним рум’янцем і помаранчевою м’якоттю, з солодкістю сливи і ароматами абрикоси;

FlavorKing: сильний фруктовий аромат, середній плід, з бургундською шкірою і червоною, надсолодкою соковитою м’якоттю, пізньостиглий;

KingKong: дуже великі плоди, з чорною шкірою, сливовий аромат з напівтонами мигдалю;

FlavorFall: великі плоди, середній аромат, червона шкіра з жовтою м’якоттю, дуже пізньостиглий.

Помірне вживання плодів благотворно впливає на нервову систему, а фрукт досить корисний для зору. До явних переваг плуота можна віднести і його здатність підвищувати імунітет, надавати м’яку проносну дію, що важливо при проблемах з шлунково-кишковим трактом. Крім цього, плуот допомагає виводити з організму холестерин, що також говорить про його істотну користь. Соковитий плід благотворно впливає на нервову систему, він дуже корисний для зору і сприяє зміцненню імунітету. Цей гібрид багатий вітамінами групи А, B і C, а також містить клітковину.

Проте, з обережністю рекомендується вживати плуот при цукровому діабеті з огляду на значний вміст цукру. Шкоду він здатний нанести, якщо з’їсти його на порожній шлунок – у плодах містяться особливі речовини, які подразнюють слизові оболонки. У такому випадку фрукт може спровокувати загострення виразки, гастриту і панкреатиту. Однак, при раціональному використанні, користь плуота для організму здорової людини очевидна.

Плід зовні буває зеленого, фіолетового, бордового або рожевого кольору. А всередині може бути як білим, так і насичено сливовим. Він має дуже соковиту м’якоть, смак якої нагадує абрикос. Зовні ж плуот більше схожий на сливу.

Цей чудовий фрукт використовується для приготування соку та вина. Крім того, у свіжому вигляді плоди плуота неймовірно смачні, соковиті і насичені. Примітно й те, що завдяки великому вмісту цукрі, плуот значно солодше своїх побратимів – сливи та абрикоси. Калорійність на сто грамів становить близько 57 ккал. До речі, в народі відомо і інша назва цього фрукта-слібрікос.

Вирощуванням плуоту на теренах України займаються одиниці, але якщо вас цікавить це питання і ви всерйоз замислюєтесь над тим, щоб обзавестись садком з диво-фруктами, то інформація з цієї статті може бути корисною для вас.

Першочергово у ґрунт (за шість місяців до посадки дерев) потрібно додати вапняний розчин. Виберіть місце, яке має хороше сонячне освітлення (сонячні промінчики повинні торкатись землі від шести до восьми годин на день). Перед посадкою варто перевірити дренажні властивості: зробіть отвір в ґрунті, і заповнити його водою, якщо у отворі через годину залишатиметься вода, товарто додати пісок в ґрунт і повторно протестувати його. Деревце не варто садити у місцях з поганим дренажем.

Яму перед посадкою потрібно викопувати вдвічі більшу за розмір коріння дерев. Отвір цілковито потрібно заповнити сумішшю компосту і ґрунту.  Впродовж вегетаційного періоду плуот потребуватиме підливання один раз на тиждень. В інші пори року, вода буде потрібна тоді, коли ґрунт висихає зверху. Не забувайте мульчувати ґрунт навколо стовбура. Удобрювати дерево потрібно двічі на рік: в квітні і вересні.


24.01.2017

ВОВЧОК СОНЯШНИКОВИЙ. ЩО ЦЕ?

Сьогодні ми поговоримо про бур’ян-паразит, який носить красномовну назву вовчок.Це одна з найбільш стійких рослин-паразитів, що вражає соняшник.

Будучи кореневою рослиною, яка не виробляє хлорофіл, він живиться за рахунок іншої рослини. У корінь соняшника проникає паросток паразита і не тільки висмоктує поживні речовини та воду, а натомість залишає неприємний спогад – отруєння продуктами своєї життєдіяльності.

Уражена цим різновидом бур’янурослина-господар погано розвивається, (продуктивність росту соняшника від такого сусідства знижується на 35-70% і більше), зменшує свій урожай і у результаті взаємодії з паразитом гине.

В Україні паразита виявляють на посівах Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей. Зараз спостерігається стрімке накопичення в ґрунті насіння вовчка та швидке розповсюдження.

Перша раса вовчка А з’явилась ще в 1882 році, В – 1925, С – 1960-х, D – 1990-х, E – 1990-х, F – 1995, G – 2004, H – 2004.

Стебло паразита – пряме, нерозгалужене, 10-50 см висотою, біля основи потовщене, бурувате, борошнисто-залозисте, рідко вкрите загостреними цілокраїми або зубчастими лусочками бурого кольору, які є рудиментарними листочками. Суцвіття – квітки в пазухах лусок зібрані в циліндричне суцвіття. Віночок трубчастий, колінчастозігнутий, біля основи білуватий з фіолетово-голубим двогубим відгином.Насіння вовчка темно-бурого кольору, кругле, дрібне. Воно переноситься вітром, комахами, тваринами та іншими способами на великі відстані. Здатність до проростання насіння у ґрунті може зберігатися протягом 10-20 років. Проростає насіння паразита за слабкокислої реакції ґрунту, вологості 70-85% і температури 16-25°С під впливом кореневих виділень рослини-господаря. Не проростає із глибини більше 15 см та при надмірному зволоженні, а також за температури нижче 10°С. У менш зволоженому ґрунті концентрація кореневих виділень буде вищою. Цим пояснюється сильний розвиток вовчка за посушливої погоди.

Від моменту проростання насіння вовчка до появи рослин на поверхні ґрунту проходить 1,5-2 місяці. Стебла вовчка на поверхні ґрунту зазвичай з’являються на початку цвітіння культури або дещо пізніше.

ЯК ЗАХИСТИСЬ ВІД ВОВЧКА?

  •        дотримання сівозміни і повернення культури на попереднє місце вирощування не раніше, ніж через 6-7 років.
  • до сівозміни повинні входити культури, що стимулюють проростання насіння вовчка, але які не уражуються ним- кукурудза, буряки, соя, льон;
  • глибока оранка з оборотом пласта на 30-35 см один раз у 10-12 років;
  • знищення падалиці культури;
  • дотримання просторової ізоляції між посівами поточного і минулого років.
  • посів гібридів та сортів соняшника, що стійкі до всіх рас вовчку;

09.01.2017

143

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА – НЕБЕЗПЕЧНИЙ СУСІД ПОРУЧ ІЗ ПОЛЬОВИМИ КУЛЬТУРАМИ

Амброзія полинолиста – надзвичайно небезпечний бур’ян. Засмічує всі польові культури, овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників. Вона щільно росте на узбіччях доріг, берегах ставків і рік та інших необроблюваних землях.

 

Амброзія полинолиста – однорічна рослина з родини Айстрових. За зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а розмірами і формою листків нагадує полин гіркий. Вся рослина опушена короткими волосками, стебло пряме, гіллясте, листки черешкові, перисто-розсічені. Верхній бік листової пластинки темно-зелений, нижній – сірий, опушений. Висота стебла в окремих рослин досягає 2-2,5 м висоти. Сходи з’являються наприкінці березня – в травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні – листопаді.

Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30-40 тис. насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тис. насінин.

Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин. При сильному засміченні посівів амброзією полинолистою врожайність культур різко знижується. Під час збирання врожаю засмічених посівів пізньостиглих культур у нього потрапляє насіння амброзії, відокремити яке досить важко. В таких випадках необхідні додаткові витрати на очищення насіннєвого матеріалу.

 

Амброзія полинолиста є екологічно небезпечним бур’яном. Адже пилок амброзії викликає у людей захворювання – амброзійний поліноз. У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма. Ефективних ліків проти цього захворювання поки що не існує.

 

Амброзія не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять) і відзначається великою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі.
Серед усіх заходів захисту сільськогосподарських культур від амброзії полинолистої найважливіше значення мають саме агротехнічні: дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробітки грунту, вчасний догляд за посівами.

Боротьба з амброзією повинна бути спрямована на виснаження запасів її насіння у ґрунті і запобігання повторного засмічення.

 

За останні роки відбувся бурхливий процес поширення амброзії в різних областях України.

Для вирішення проблеми амброзії полинолистої  у посівах соняшнику, найкращим є препарат Рейсер®, к.е. виробництва компанії «ADAMA». Це досходовий грунтовий гербіцид для боротьби з однорічними дводольними та злаковими бур’янами. Його перевага полягає у тому, що він має подовжений період грунтової дії, яка забезпечує культурі оптимальний ріст та розвиток, зводячи до мінімуму конкуренцію за воду, світло та поживні речовини з боку бур’янів.

Після посівів соняшнику, оброблених досходовим гербіцидом Рейсер®, к.е, спокійно можна висівати озиму пшеницю. Посіви не піддаються фітотоксичному впливу.

Рейсер®, к.е.  рекомендовано застосовувати у дозі 2-3 л/га.


05.12.2016

 

%d1%8f%d0%b1%d0%bb%d1%83%d0%ba%d0%b0

ДЕ НАРОДИВСЯ, ТАМ ПРИГОДИВСЯ

Сучасне життя пропонує нам чималий вибір будь-якого товару. Різноманіття не оминуло не тільки супермаркети, а й крамнички у невеликих містах. Нікого давно не здивуєш класичним набором для святкового столу: бананом, апельсином, виноградом  чи ківі. Натомість  гранат, ананас, авокадо увійшли до повсякденного раціону українців.

Поруч із цим, наше яблуко ніби якось сором’язливо стоїть у стороні. А насправді все починалось з яблука, трохи жартома і водночас  всерйоз пригадуємо собі яблуко від змія-спокусника у руках Єви, яблуко розбрату з грецької міфології та врешті-решт те яблуко, що упало на голову Ньютону, який в свій час можливо не зробив би безлічі відкриттів, якби не те яблуко. До речі, а чи знали ви те, що наші пращури  знали і використовували  яблука в якості їжі ще з 6500 року до н.е. — про це свідчать археологічні розкопки.

І ось вони перед нами, в акуратному ящичку, але чомусь рука тягнеться до заморського банану замість того, щоб підтримати вітчизняний продукт. Але даремно. І ми доведемо свою думку.

По-перше, яблука не містять жир, натрій і холестерин. Також вони не впливають на фігуру, адже яблуко середніх розмірів містить близько 80 калорій. По-друге, користь від яблук чимала. Вони насичені цілісіньким букетом  корисних речовин. Так, зокрема, це криничка клітковини  і антиоксидантів. Особливо корисні яблука для травлення, адже  саме у яблуках в достатній кількості міститься вітамін G, який сприяє нормальному травленню і росту. Завдяки вмісту в яблуках природних кислот, які спільно з дубильними речовинами заспокоюють процеси бродіння в кишечнику, яблука сприяють природному очищенню і відновленню кишечника, позбавляють від метеоризму і здуття живота. А ще у яблуках присутні речовини, що зупиняють ріст ракових клітин в травних органах і у всьому організмі. Яблука мають м’яку жовчогінну дію, таким чином, запобігаючи захворюванням жовчного міхура, утворенню в ньому каменів і холециститам. Особливо корисний в цьому випадку свіжовичавлений яблучний сік. Соковиті плоди знижують вміст холестерину в крові до 30%. Плоди з низьким вмістом цукру рекомендуються хворим на цукровий діабет, оскільки вони позитивно впливають на зміну кількості цукру в крові. До речі,  регулярне вживання яблук і яблучного соку запобігає руйнуванню клітин мозку і втраті пам’яті. Також яблука захищають зуби від руйнування. З’їдене вранці яблуко здатне замінити традиційну чистку зубів із застосуванням зубної пасти або порошку.

Тому, підбиваючи підсумки можемо сказати те, що яблуко – справжнісінький домашній лікар.

 

Вживайте яблука щодня і не ходіть до лікаря!


11.11.2016

%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d1%80

%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80

В ІЛЛІНЦЯХ ВІДБУВСЯ НАВЧАЛЬНИЙ СЕМІНАР ДЛЯ АГРАРІЇВ

11 листопада, у п’ятницю, відбувся навчальний семінар на базі Іллінецького Державного Аграрного Коледжу. Організаторами виступили: Agrokons (Агроконс), DuPont (ДЮПОН Україна), AgriSol (Агрісол) та Valagro (Валагро).

У рамках виступили такі лектори: Яновський Максим з лекцією-презентацією «Система захисту саду препаратами від компанії DuPont (Дюпон) та новинки сезону 2017 року», професор, доктор сільськогосподарських наук Яновський Юрій Петрович з доповіддю «Аналіз фітосанітарної ситуації у багаторічних насадженнях та стратегія захисту їх від основних шкідників, хвороб і бур’янів у 2017 році», Биковський Олександр (AgriSol (Агрісол)), який розповів про сучасну стратегію живлення в садівництві та Ткачук Інна, що доповіла про сучасні проблеми агробізнесу та активно дискутувала щодо актуальної проблеми просування свого продукту та створення власного бренду.

Навчальний семінар пройшов у режимі нон-стоп: було цікаво, повчально, корисно та динамічно. Наразі з приємністю повідомляємо про те, що подібні зустрічі ще будуть проводитись. А ми, Агроконс, докладемо усіх зусиль для того, щоб наші гості мали змогу підкреслити найсвіжіші та найактуальніші знання в галузі та із задоволенням відвідували заходи які ми організовуємо.

10.11.2016

1111163

ПРЕДСТАВНИКИ КОМПАНІЇ АГРОКОНС ВІДВІДАЛИ НАВЧАННЯ У ІТАЛІЇ

З 7 по 10 листопада 2016 року наші представники мали можливість відвідати мальовничу Італію з робочо-навчальною поїздкою на завод з виготовлення біостимуляторів та мікродобрив «Valagro». Нам було надано чудову можливість взяти участь у міні-екскурсії, яку із задоволенням провели працівники заводу. Ми вживу спостерігали процес виготовлення високоясної продукції. Згодом на нас чекав не менш захоплюючий навчальний семінар, де представники компанії «Valagro» репрезентували нам свою продукцію та розповіли секрети успіху бренду. 

Хочемо подякувати  компаніям «Valagro» та «AgriSol» за гостинність, приємно проведений час, чудову зустріч та корисні знання, які ми будемо впевнено застосовувати на практиці.